About: alex

Vivamus vel sem at sapien interdum pretium. Sed porttitor, odio in blandit ornare, arcu risus pulvinar ante, a gravida augue justo sagittis ante. Sed mattis consectetur metus quis rutrum. Phasellus ultrices nisi a orci dignissim nec rutrum turpis semper.

Recent Posts by alex

Сребърен фазан

    Златен фазан

      Диамантен фазан

        Колхидски фазан

          Пръстенчат фазан

            Кокошки

              Гълъби

                Пъдпъдъци

                  Нутрия

                    Нутрия (блатен бобър) (Муосаstor соурus).

                    Разпространение

                    Родината й е Южна Америка. У нас се среща предимно по поречията на Югоизточна България. Живее по двойки в заблатени местности и около малки пресни и солени водоеми, обраснали с блатна растителност.

                    Общи сведения

                    Нутрията е един от най-едрите гризачи, има късо и дебело тяло, дълга глава с тъпа муцуна, къси уши и дълги мустачки. Плува отлично. Предните й крайници са по-къси, с по пет дълги пръста, приспособени за хващане. Трите средни пръста от петте на сравнително по-дългите задни крайници са съединени с плавателна ципа. Дължината на тялото достига до 55 см, на опашката – до 20 – 35 см, тежи до 10 кг. Покрита е с гъста козина от два пласта – горен от дълги лъскави косми и под него мека, гъста вълна, почти непромокаема. Космената покривка е различно оцветена, преобладава мътносивия цвят в основата до кафявожълтия към върха. Коремът е по-сивокафяв, а гърбът е кестенявокафяв. Срещат се животни с бяла или жълта козина.

                    Хранене

                    Устройва леговищата си (дупки) с изход на нивото на водата. Камерата е разположена така, че да не се залива и при високи води на реките. Активна е през нощта. Излиза привечер да се храни. Предимно е растителноядна. В менюто й се включват освен блатната и крайводната растителност и семената, плодовете и зелената маса на селскостопанските култури, намиращи се около водоемите – царевица, цвекло, моркови, детелина, люцерна и др. Не яде риба. Животинската храна, доколкото участва в хранителния й спекър, се състои от миди и дребни мекотели.

                    Размножаване

                    Нутрията няма сезонност за размножаване. Бременността й продължава около 120—130 дни, след което женската ражда 5—6 напълно развити малки. Половата й зрелост настъпва на 5 месеца. Живее 6—10 години.

                    Африкансо бодливо свинче

                      IMG_9706 Африканско бодливо свинче

                      Муфлон

                        Европейски Муфлон (Ovis musimon) е дива овца предшественик на почти всички породи домашни овце (Ovis aries).

                        Физическа характеристика 

                        Европейският муфлон е сравнително дребен: дължина на тялото до около 120 см., височина в холката до около 80 см. и тегло до 35-55 кг., като женските са значително по-дребни. Мъжките имат големи спираловидно извити рога с насочени напред върхове и обща дължина до около 70 см. Рогата при женските са много по-малки или изобщо липсват. Лятната козина на муфлона е ръждивокафява, а зимната е по-тъмна. Муцуната, околоочието, корема и долната част на краката са бели. За мъжките е характерно едно светло петно от двете страни на тялото, което се нарича седло.

                        Начин на живот и хранене 

                        Муфлоните обитават скалисти планински местности около границата на гората, но често слизат и в горите. Аклиматизираният в България муфлон се развъжда успешно на свобода и в дивечовъдни стопанства в Родопите, Стара планина, Витоша, Средна гора, Странджа, но и в равнинните гори на Лудогорието. Предпочита по-топлите южни склонове, където през зимата снежната покривка е по-тънка и не се задържа дълго. Освен това предпочита сухия климат и не се развъжда във влажни места.

                        През зимата муфлоните се събират на стада до около 20 животни, а през останалата част от годината се движат на малки групи, като женските с малки обикновено живеят отделно от мъжките. Излизат на паша рано сутрин и привечер, а през светли нощи – и нощем. Приспособени са към хранене със сравнително бедни на хранителни вещества високопланински треви, храсти, мъхове, лишеи; през зимата се прехранват основно с дървесна и храстова растителност, белят кората на дърветата и ядат дори борови клонки.

                        Размножаване 

                        Размножителният период на муфлона е в края на септември до началото на ноември. Тогава стадата женски и мъжките се събират. По-възрастните мъжки с най-големи рога превъзхождат останалите, но често се стига и до сблъсъци за утвърждаване правото над харем от женски. След около 5-месечна бременност женските раждат 1 или 2 малки, които укрепват много бързо. Зрялост достигат на втората година от живота си, но докато женските стават полово активни на около 2-3 годишна възраст, мъжките обикновено се размножават едва след 7-годишна възраст. Муфлоните се кръстосват успешно с домашни овце, давайки плодовито потомство.

                        Благороден елен

                          Благороден елен (Сеrvus elaphus) е едър тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни (Artiodactyla). Женският елен се нарича кошута.

                          Разпространение

                          Разпространен е в Европа (включително и България) и Азия. В миналото у нас е бил широко разпространен, но поради хищническото му избиване, заради месото и кожата днес е много намалял. Среща се в Стара планина и Средна гора, рядко в Странджа, Рила и Родопите. Обитава не много гъсти широколистни и смесени гори в равнинни, полупланински и планински местности. Често можем да го срещнем и в полугористи открити местности.

                          Описание и начин на живот

                          Благородният елен е голямо и красиво животно, тежко до 100 – 230 кг. Рогата на мъжкарите започват да растат март-април, и докато достигнат пълно развитие през юли-август са покрити с фина мъхеста кожица. Падат февруари. С възрастта рогата стават все по-големи и разклонени. Максимум се достига около десетата година, когато разклоненията им могат да достигнат 24 или повече на брой. Когато животното започне да остарява, рогата започват да намаляват размера си. Линее два пъти в годината, като цветът на козината му през лятото е ръждивокафяв, а през зимата – сивокафяв.

                          Хранене

                          Той е преживно животно. Храни се с разнообразна растителна храна – трева, листа, клонки, пъпки, гъби, коренища, плодове и др. На паша обикновено излиза привечер през лятото, а през зимата и през деня.

                          Размножаване

                          Половата зрелост настъпва на 2,5 години. Размножителният период е през септември-октомври. В този период мъжките животни провеждат тежки двубои за определяне на кой ще е баща на следващото поколение и са силно агресивни. Бременността продължава 240 – 250 дни. Април-май, женските раждат едно малко (рядко две), наричано „теле“, изпъстрено с бели петна, което е чудесна защитна окраска. Живее около 20 години.

                          Елен лопатар

                            Елен лопатар (Dama dama) е тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни (Artiodactyla).

                            Родината му е Средиземноморието, откъдето е разселен в Югоизточна, Западна и Средна Европа. Среща се и в Северна Африка.

                            Характеристика

                            Тялото му достига дължина около 140 см и височина до 90 см. Нормалното тегло на мъжките елени е 80-90 кг, но може да достигне и до над 200. Женските са по-леки – около 40 килограма.

                            Рогата на елена са разширени накрая във вид на лопати, като от задната им страна излизат по 7 – 9 израстъка. Напред от главното стъбло са насочени още 2 израстъка. Женските индивиди нямат рога.

                            Космената покривка на гърба е тъмнокафява с бели овални петна и едри тъмни ивици по средата. Отстрани и по корема е по-светла. През лятото тя е ръждивокафява, а през зимата почти сива. Възможно е да се срещнат бели (албиноси) и черни лопатари.

                            Начин на живот и хранене

                            Живеят на стада от няколко женски с малките, като стадото се води от най-опитната женска. Мъжките живеят самостоятелно или в мъжки стада, като се събират с женските по време на размножителния период. Храни се с трева, пъпки, клони, листа, кори от дървета, гъби, плодове и др. Размножава се през октомври. Бременността продължава 240 – 250 дни. Женската ражда едно, рядко две малки. Половата зрелост настъпва след втората година. Живее около 20 години.

                            Сърна

                              Лама

                                Лама (Lama glama) е бозайник от семейство Камилови.

                                Разпространена е предимно в Латинска Америка като домашно млекопитаещо животно. Традиционно се свързва с Перу и скотовъдството на инките. Ламите се използват за вълна, мляко, месо и като товарни животни. Предполага се, че е доместицирана преди 4 – 5 хиляди години и произлиза от дивата лама гуанако.

                                Физическа характеристика

                                Освен‚ че са социални животни и обичат да живеят в стада, днес е позната само като домашно животно. Височината при холката е около 115 см и тежи 80 – 100 кг. Покрита е с дълга, груба вълна, коя е различно оцветена: едноцветна – бяла, ръждива, черна, тъмнокафява и пъстра. В случай, че ламата се почувства застрашена, е много възможно да започне да „плюе“ търбушно съдържание.

                                Начин на живот и хранене

                                Населението на Перу и Боливия отглежда лами във високите плата и добива мляко, месо и вълна. Използува се и като товарно животно. Половата зрялост настъпва след 2 – 3 години. Бременността продължава 11 месеца. Ражда обикновено едно малко, което бозае от майката 4 – 5 месеца. Ламата живее средно 15 години. В зоологическите градини ламите са добре аклиматизирани и от тях често се получават приплоди.

                                Recent Comments by alex

                                  No comments by alex yet.