Ему

    Ему (австралийски щраус) (Dromiceus novaehollandiae).

    Родината му е Източна Австралия и о. Тасмания. Преди е бил много по-разпространен. По-едър е от нанду: висок е до 1,70 м и те¬жи 55 кг. Има пухкаво сивочернокафеникаво оперение със синкав оттенък на главата. За разлика от щрауса Ему е с три пръста на задните крайници. Нокътът на средния пръст е по-голям и заострен и служи за самозащита, тъй като подобно на щраусите и те ритат напред. Предните крайници (крила) са почти рудиментирани за разлика от тези при щрауса. Наличието на две резонаторни торби в областта на шията са причина Ему да издава хараткерен звук на тимпам.

    Размножаване и хранене

    Ему е моногамна птица, която в Австралия се размножава през декември-януари. Женската снася 6 – 20 яйца в гнезда, издълбани в пясъка. Интересно и характерно е че цветът на яйцата при Ему е тъмнозелен. Мъжкият ги мъти 50 – 60 дни и през това време почти не се храни. След това се грижи и за от¬глеждане на малките, които имат пухесто оперение и са оцветени ивичесто.

    Ему се храни с насекоми, треви, семена и плодове.
    Ему живеят добре в зоологическата градина. При застудяване на времето се прибират в затворено и затоплено помещение.

     

    Коментарите не са разрешени.