bezkrili

Щраус

    Щраус (Struthio camelus) е птица от разред Щраусоподобни (Struthioniformes). Той е най-едрата съществуваща в наши дни птица.

    Разпространение

    До първото десетилетие на 20 век, щраусите са били широко разпространени в много части на Африка и югозападна Азия. Сега в дивата природа се намират само в отделни части на Източна Африка. В наши дни значителен брой щрауси има в щраусови ферми в Южна Африка и в Южна Австралия.

    Общи сведения

    Освен че щраусът е най-голямата от съществуващите птици, той е и единствен член на семейство Щраусови (Struthionidae). Щраусите са едни от най-старите птици живеещи днес на Земята и са в групата на нелетящите птици наречени „ratite“. Щраусите са номади. Те са единствените птици, които имат два пръста на стъпалата с добре развити нокти, което е тяхното главно оръжие за самозащита. Блъскайки с гърди противника, щраусите нанасят мощни ритници насочени напред и ноктите на пръстите им, могат да предизвикат тежки наранявания. Мощната бедрена и подбедрена мускулатура в комбинация със силно удължените „тибиотарзус“ и „тарзус“ им позволяват да постигнат скорост до  70 км/ч при бягане.

    Един голям мъжки щраус достига до 2,5 м височина и тежи около 135 кг. Перата по тялото на мъжкия щраус са черни, докато при крилата и задните части бели и черни. Женските са по-малки и имат сиво-кафяви пера. И при двата пола главата изглежда малка в сравнение с останалата част от птицата.

    В дивата природа човек трудно може да се доближи до тях освен в резерватите, където птиците са свикнали с човека. Птиците имат големи кафяви очи, горните им клепачи имат тънки перца, които приличат на дълги мигли, предназначени да ги пазят от силното пустинно слънце. Те имат изключително зрение. В открито поле, дългата шия на щрауса и малката му глава действат като перископ, обръщайки се на всички страни за непрекъснато наблюдение на полето, докато голямото му тяло остава скрито зад храсти и скали. Животни търсещи безопасност като зебрите, използват косвено остротата на тези погледи.

    Размножаване

    Щраусите живеят до 70 г. и прекарват стадния си живот в малки разпръснати стада. Дивата птица стига полова зрялост на 4 години – във ферма на 2 до 3 год. Могат да се чифтосват през цялата година, но пиковия сезон е от пролетта до лятото. По време на чифтосването мъжкият се отклонява настрана с една или повече женски за изпълнение на ритуала по ухажването. Женската не снася яйца докато мъжкарят не направи дупка в земята. Всички женски снасят яйцата в тази дупка, докато не станат 10-15 и тогава мъжкият и старшата женска ги мътят в продължение на 6 седмици. В природата мъжкарят е много добър баща и много грижовен за пиленцата.

    Хранене

    Щраусите се хранят основно с растителна храна. Приемат различни плодове и семена, също и листа и филизи от храсти, пълзящи и сочни растения. Ядат също и малки безгръбначни и гръбначни, като гущери например. Поглъщат едри семена и камъчета, помагащи на храносмилането на твърдите храни.

    Ему

      Ему (австралийски щраус) (Dromiceus novaehollandiae).

      Родината му е Източна Австралия и о. Тасмания. Преди е бил много по-разпространен. По-едър е от нанду: висок е до 1,70 м и те¬жи 55 кг. Има пухкаво сивочернокафеникаво оперение със синкав оттенък на главата. За разлика от щрауса Ему е с три пръста на задните крайници. Нокътът на средния пръст е по-голям и заострен и служи за самозащита, тъй като подобно на щраусите и те ритат напред. Предните крайници (крила) са почти рудиментирани за разлика от тези при щрауса. Наличието на две резонаторни торби в областта на шията са причина Ему да издава хараткерен звук на тимпам.

      Размножаване и хранене

      Ему е моногамна птица, която в Австралия се размножава през декември-януари. Женската снася 6 – 20 яйца в гнезда, издълбани в пясъка. Интересно и характерно е че цветът на яйцата при Ему е тъмнозелен. Мъжкият ги мъти 50 – 60 дни и през това време почти не се храни. След това се грижи и за от¬глеждане на малките, които имат пухесто оперение и са оцветени ивичесто.

      Ему се храни с насекоми, треви, семена и плодове.
      Ему живеят добре в зоологическата градина. При застудяване на времето се прибират в затворено и затоплено помещение.