Лъв

Лъвът (Panthera leo) е едър хищник от семейство Котки и един от четирите представители на род Пантери.

Лъвът се среща в Африка — най-често в полупустините и по-рядко в пустините, а също и в някои части на Индия. В Африка лъвове се срещат основно в пасищата на саваната с отделни разпръснати акациеви дървета, които служат като сянка. В Индия местообитанията включват смесена суха савана гора и много суха широколистна гора.

Лъвът е второто по големина животно от семейство котки след тигъра обитаващи днес Земята. Достига тегло до 250 кг. Съгласно височината в областта на холката той бива най-високата котка сред представителите на семейството. Продължителността на живота е 15 – 20 години сред природата. Максималната скорост, с която преследва плячката, достига 60 km/h. С мощни крака, силни челюсти и дълги до 8 cm кучешки зъби лъвът може да повали и убие доста едра плячка.

Окраската на лъвската козина варира от светлобежово до жълтеникаво, червеникаво или тъмнокафяво. Долната част в повечето случаи е по-светла, а пискюлът на опашката – черен. Цветът на гривата може да бъде от жълт до черен. Опашката завършва с черен пискюл от козина. Пискюлът отсъства при раждането на лъвчето, оформя се около 5-ия месец, а около 7-мия вече е напълно развит.

Азиатските лъвове се различават от африканските по характерно оцветяване на коремната част и по-малка грива на мъжките. Най-съществената разлика между мъжките и женските лъвове е липсата на грива и пискюл на опашката при лъвиците.

Лъвовете са единствения вид котки, които живеят групово. Те се хранят като убиват плячката си. Семейната група, наречена прайд се състои от 1 до 4 мъжки (най-често 1-2 обикновено братя) и от три до десет женски (в някои случаи и повече). Големината на прайда зaвиси от територията и хранителните ресурси в нея. Обикновено женските ловуват, а мъжките се грижат за сигурността на прайда си. Всеки клан заема територия от около 10-25 km2, като водачите ежедневно я контролират и маркират като оставят следи или чрез мощен рев. Върху тази територия не се допускат лъвове пришълци. По-голямата част от деня лъвът прекарва в сън, а ловува в хладните часове — привечер или нощем. През най-топлите часове на деня лъвовете почиват в близост до вода, под сянката на растения или скали. Лъвът спи по 12-18 часа в денонощието.

Лъвът се размножава в края на сухия сезон. Полова зрялост при женските настъпва на четири годишна възраст. След бременност, траеща около три и половина месеца, лъвицата ражда средно по четири лъвчета. Малките са слепи и безпомощни с видими петна по козината. В началото (до 6-7 месец) лъвчетата се хранят само с мляко, но скоро майката започва да им дава и полусмляна храна. Лъвицата се грижи за малките две години, като през втората половина от този период ги учи да ловуват. Мъжките лъвчета, навършили две години, биват изгонвани от прайда с оглед лъвът-водач да не бъде изместен.

 Лъв

Коментарите не са разрешени.