Кафява мечка

Кафява мечка (Ursus arctos) е бозайник от семейство Мечкови. Тя е най-едрият хищник в България.

Разпространение

Разпространена в България и Европа, в Западна и Централна Азия до Хималаите и в Северна Америка.

Начин на живот и хранене

Кафявата мечка живее в горски местности. Въпреки че изглежда тромава, на кратки разстояния може да тича със скорост 45 километра в час. Храни се с корени, жълъди и млади треви. Обича горски ягоди, малини и боровинки, диви ябълки, сливи, круши, дини и мравки. През лятото кафявите мечки прекарват значително време в хранене. По-голямата част от зимата прекарват в сън в леговищата си. Живеят от натрупаните през лятото тлъстини, но ако огладнеят, излизат навън.

Размножаване

Женската ражда през 2-3 години от 1 до 3 малки, които в началото са слепи и голи и тежат около 350 грама. Те бозаят мляко от майка си, докато навършат три месеца. Малките кафяви мечета растат много бързо — през първата година след раждането си малкото увеличава размерите си почти 200 пъти.

Други

В България видът е поставен под закрила и бързо се увеличава.

Коментарите не са разрешени.