Ягуар

    Ягуар (Panthera onca)

    Ягуарът е животно от семейство Котки. Той е най-голямата котка в западното полукълбо и третата най-голяма в целия свят (след лъва и тигъра). Неговото име идва от Южноамериканската индианска дума “Ягуара”, която означава „убиецът, който побеждава жертвата си с един скок.”

    Разпространение

    Среща се почти из цяла Южна и Централна Америка. Най-големите популации се наблюдават в Пантанал и щата Мато Гросо в Бразилия. Най-характерните местообитания на ягуарите са тропически джунгли, в по-малка степен – засушливи места, обраснали с храсталаци, пасища. Понякога те се появяват в пампасите (южноамерикански степи) и в пустинни райони.

    Начин на живот

    Той е уединено създание, освен по време на размножаване. Ловуват и преследват сами. Рядко се наблюдават повече животни заедно. Мощната челюст на ягуара му позволява да яде животни като каймани и костенурки. Обикновено убива жертвата си с едно захапване. За разлика от повечето котки, ягуарът обикновено захапва животните не за врата, а за черепа. Плячката на ягуара е доста разнообразна, но най-предпочитани са елените, пекари, агути и капибара. Ягуарът напада и едри тапири, когато отиват на водопой, отвлича кучета и домашни животни, лови алигатори, костенурки, риба и дребни животни.

    Размножаване

    В природата мъжките и женските ягуари се срещат само с цел чифтосване. След това мъжкият напуска женската. След 100-110 дни бременност тя ражда от 1 до 4 малки. При раждането те са слепи и телесната им маса е 700-900 г. На около шестмесечна възраст тръгват с майка си на лов. Остават с нея около две години, след което тръгват да търсят собствена ловна територия. Достигат полова зрялост около третата си година.

    Ягуарът е под абсолютната защита на държавните власти в Аржентина, Бразилия, Колумбия, Френска Гвиана, Венецуела, Хондурас, Никарагуа, Панама, Парагвай, Суринам, САЩ и Уругвай. Особено строги са мерките против ловците в Бразилия, Коста Рика, Гватемала, Мексико и Перу.

     

     IMG_3719

    Коментарите не са разрешени.