Blog

Африкански сив Жако

    Боа констриктор

      Заек

        Zaek 1

        Яребица

          Кеклик

            Белоглав лешояд

              Белоглав лешояд (Gyps fulvus)

              Белоглавият лешояд е едра дневна граблива птица.

              Разпространение и биотоп

              Среща се в Европа (включително България), Азия и Африка. Обитава планини, височини, степи, полупустинни и скалисти райони. По-голямата част от популациите са непрелетни.

              Начин на живот и хранене

              Храни се с мъртви животни. Деня прекарва в търсене на храна, планирайки на голяма височина, практически невидим за човешко око. Щом забележи труп на умряло животно се спуска рязко с полуприбрани криле. Когато един от лешоядите забележи храна и се спусне към нея, останалите го последват веднага. Обичайни са битките около трупа на умрялото животно.

              Размножаване

              Гнезди по високи скали, понякога оформя малки колонии. Всяка година се връща в същото гнездо. Снася през януари, а мътенето трае 48-53 дни. Мътят и двамата родители. Малкото напуска гнездото на около 3 месеца. Моногамни птици са.

              Природозащитен статус и опазване

              В България е строго защитен вид. Среща се в Източни Родопи, където гнездят около 30 двойки. Видът е бил смятан за изчезнал от страната през 70-те години на ХХ век. През 1978 година е открита малка колония до язовир Студен кладенец с една размножаваща се двойка. След сериозни целенасочени природозащитни действия от страна на МОСВ, БДЗП и други НПО (обявяване на защитени територии, изкуствено подхранване и мониторинг) популацията нараства и днес вече може да се каже, че е стабилизирана. В рамките на Балканския план за опазване на лешоядите се предвижда изкуственото връщане на вида в Стара планина.

              2_1256058367   Gyps_fulvus_dis

              Патагонска мара

                Патагонска мара (Dolichotis patagonum)

                Това е едър южноамерикански гризач от род Мари. Видът е разпространен в патагонската част на Аржентина. Поради визуалната прилика със зайците често е наричан и с името Патагонски заек.

                Разпространение

                Видът се среща единствено в Аржентина.

                Местообитание

                Видът предпочита равнинни местности, но се среща и в местности обрасли с храсталаци и дори гори. В северните ареали обитава и територии с рядка полупустинна растителност.

                Морфологичи особености

                Патагонската мара на външен вид много прилича на заек. Има сравнително дълги уши и крайници. Задните крайници са по-дълги и замускулени от предните.  Предните крайници са въоръжени с четири пръста, а задните с по три. Опашката е къса и слабо окосмена. Космената покривка по гърба и горната част на тялото е сива, отдолу е бяла, а в страни е оранжева. Дължината на главата с тялото е 69 – 75 cм, на опашката 4 –5 cм. Теглото на тялото е 8 – 16 kg.

                Поведение

                Патагонските мари предпочитат местности с песъчлива почва и ниска храстовидна растителност. Добре са пригодени за бягане в откритите равнини и степи. Имат уникална социална организация представена от моногамни двойки живеещи в колония.

                Хранене

                Представителите на вида са растителноядни като се хранят предимно със зелената част на растенията и плодове. Марите са предимно дневни животни и прекарват около 46% от ежедневната си дейност заети в хранене.

                Неприятели

                Мъжките отделят повече време в патрулиране на територията от хищници. Основните неприятели са котки, лисици и хищни птици. Най-уязвими са малките.

                Размножаване

                В южна Аржентина марите се размножават от август до януари. Бременността продължава около 100 дни. Обикновено ражданията в Патагония настъпват през месеците септември и октомври веднага след зимните дъждове и летния сух сезон. Обикновено раждат един път годишно.

                Патагонска мара

                Малчугани дадоха имена на бебета козлета по случай Празника на Зоопарка и идването на Баба Марта

                Пижо и Пенда се казват от днес две бебета козлета, обитатели на старозагорския Зоопарк. На тях бяха вързани и традиционни преплетени бели и червени конци, за да са здрави и...
                прочети

                1 март – Ден на мартеницата и на зоопарка в Стара Загора

                На 1 март, от 11.00 ч. старозагорският зоопарк безплатно отваря врати за малките старозагорци и техните родители по повод своя традиционен празник и Празника  на мартеницата. Денят на Зоопарка, в...
                прочети

                Езерото на Старозагорските бани има нови обитатели

                Нови обитатели има езерото на Старозагорските бани. Двадесет зеленоглави и десет мускусни патици допълват фауната в курортното село. Пернатите новодомци са разселени от Зоологическата градина в Стара Загора, за да...
                прочети

                Младежи от София спасиха глиганчето Найден – най-новият обитател на старозагорския зоопарк

                Само на 20 дни е най-новият обитател на старозагорския зоопарк – глиганчето Найден. Младежи от София, пътувайки към столицата, го намират на автомагистрала „Тракия“, най-вероятно блъснат от кола. Загрижени за...
                прочети

                Автомобилът на Фред Флинтстоун радва посетителите на зоопарка в Стара Загора

                От миналата седмица реплика на автомобила на популярния анимационен герой Фред от сериала „Семейство Флинтстоун“ радва посетителите на зоопарка в Стара Загора. Той допълва композицията с пейката люлка на „мечешката...
                прочети

                Спасиха лебед от въдичарска корда в езерото „Загорка“

                Млад лебед в езерото „Загорка“ бе спасен от омотана около човката му въдичарска корда с плувка. В акцията, провела се тази сутрин, участва екип общински служители от приюта за бездомни животни и старозагорския зоопарк, начело с директора му д-р Радослав Михайлов. В нея се включиха и служители от близкия хотел.

                От вчера много граждани сигнализират, че около клюна на единия от двойката лебеди, населяващи езерото, е омотана въдичарска корда и плувка. Спасителите имат съмнения, че лебедът може да е глътнал рибарската кукичка, което би било опасно за оцеляването му на свобода.

                Екипът на зоопарка и приюта провежда спасителната акция, от която най-трудно се оказва самото залавяне на красивата птица. За целта се отцепва малък участък от езерото и се загражда с мрежа.

                При освобождаването на птицата от омотаната корда и плувката и последвалия основен преглед на гърлото, става ясно, че няма други наранявания, предизвикани от рибарските такъми. След процедурата лебедът отново е освободен и плува в красивото езеро заедно със своя партньор и останалите 35 зеленоглави и мускусни патици, които за радост на старозагорци вече имат и потомство.

                Природозащитниците от сдружение „Зелени Балкани“ освободиха наскоро двойката лебеди в езерото, част от което се стопанисва от Клуба по спортен риболов. Въдичарите в района имат ангажимент да пазят плаващите в езерото птици, както и чистотата на природата в парка.