Елен лопатар

    Елен лопатар (Dama dama) е тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни (Artiodactyla).

    Родината му е Средиземноморието, откъдето е разселен в Югоизточна, Западна и Средна Европа. Среща се и в Северна Африка.

    Характеристика

    Тялото му достига дължина около 140 см и височина до 90 см. Нормалното тегло на мъжките елени е 80-90 кг, но може да достигне и до над 200. Женските са по-леки – около 40 килограма.

    Рогата на елена са разширени накрая във вид на лопати, като от задната им страна излизат по 7 – 9 израстъка. Напред от главното стъбло са насочени още 2 израстъка. Женските индивиди нямат рога.

    Космената покривка на гърба е тъмнокафява с бели овални петна и едри тъмни ивици по средата. Отстрани и по корема е по-светла. През лятото тя е ръждивокафява, а през зимата почти сива. Възможно е да се срещнат бели (албиноси) и черни лопатари.

    Начин на живот и хранене

    Живеят на стада от няколко женски с малките, като стадото се води от най-опитната женска. Мъжките живеят самостоятелно или в мъжки стада, като се събират с женските по време на размножителния период. Храни се с трева, пъпки, клони, листа, кори от дървета, гъби, плодове и др. Размножава се през октомври. Бременността продължава 240 – 250 дни. Женската ражда едно, рядко две малки. Половата зрелост настъпва след втората година. Живее около 20 години.

    Коментарите не са разрешени.