Козя антилопа

    Козя антилопа (Ammotragus lervia)

    Тя е вид от подсемейство Кози, който естествено обитава скалистите планински масиви на Северна Африка. Макар че е рядко срещан в природното си местообитание, видът е пренесен в Северна Америка, южна Европа и на други места.

    Козята антилопа е известна още и като гривест козирог. Достига до 80-100 cm на височина при холката и на тегло от 40 до 140 kg. На цвят е пясъчно кафяв, като с напредването на възрастта козината му потъмнява, има малко по-светъл корем и тъмна ивица по протежението на гръбнака. Има по-дълъг сноп косми под брадичката, който при мъжките може да достигне до гърдите, и рехава грива.

    Рогата на гривестия козирог имат триъгълно напречно сечение и са мощни. Извиват се навън, назад и пак навътре. Достигат до 50 cm на дължина. Гладки са, като само в основата им с напредване на възрастта се появяват напречни набраздявания.

    Географско разпространение

    Видът естествено обитава северна Африка: Алжир, Тунис, северните части на Чад, Египет, Либия, северните части на Мали, Мавритания, Мароко, Нигер и Судан.

    Местообитание

    Козята антилопа предпочита сухи планински местности, където се хранят с треви, храсти и лишеи. Способни са да извличат напълно необходимата за метаболизма им вода от растителността, с която се хранят, но при наличие на водоизточник пият от водата и се въргалят в нея. Те са активни рано сутрин и привечер, като през останалата част от деня си почиват. Много подвижни, могат да извършат скок от над 2 метра.

    Добре се адаптират към хабитата си, който се състои от стръмни скалисти склонове и каньони. Когато се почувстват застрашени винаги тичат зигзагообразно, отскачайки от скалите, с цел да се изплъзнат от нападателите. Предпочитат трудните, пресечени терени, тъй като са много по-добре подготвени да се придвижват в такива условия от който и да е хищник. Видът проявява изключително номадски характер и постоянно се придвижва по скалистите хребети.

    Коментарите не са разрешени.