Лама

    Лама (Lama glama) е бозайник от семейство Камилови.

    Разпространена е предимно в Латинска Америка като домашно млекопитаещо животно. Традиционно се свързва с Перу и скотовъдството на инките. Ламите се използват за вълна, мляко, месо и като товарни животни. Предполага се, че е доместицирана преди 4 – 5 хиляди години и произлиза от дивата лама гуанако.

    Физическа характеристика

    Освен‚ че са социални животни и обичат да живеят в стада, днес е позната само като домашно животно. Височината при холката е около 115 см и тежи 80 – 100 кг. Покрита е с дълга, груба вълна, коя е различно оцветена: едноцветна – бяла, ръждива, черна, тъмнокафява и пъстра. В случай, че ламата се почувства застрашена, е много възможно да започне да „плюе“ търбушно съдържание.

    Начин на живот и хранене

    Населението на Перу и Боливия отглежда лами във високите плата и добива мляко, месо и вълна. Използува се и като товарно животно. Половата зрялост настъпва след 2 – 3 години. Бременността продължава 11 месеца. Ражда обикновено едно малко, което бозае от майката 4 – 5 месеца. Ламата живее средно 15 години. В зоологическите градини ламите са добре аклиматизирани и от тях често се получават приплоди.

    Коментарите не са разрешени.