Blog Archives

Спасиха лебед от въдичарска корда в езерото „Загорка“

Млад лебед в езерото „Загорка“ бе спасен от омотана около човката му въдичарска корда с плувка. В акцията, провела се тази сутрин, участва екип общински служители от приюта за бездомни животни и старозагорския зоопарк, начело с директора му д-р Радослав Михайлов. В нея се включиха и служители от близкия хотел.

От вчера много граждани сигнализират, че около клюна на единия от двойката лебеди, населяващи езерото, е омотана въдичарска корда и плувка. Спасителите имат съмнения, че лебедът може да е глътнал рибарската кукичка, което би било опасно за оцеляването му на свобода.

Екипът на зоопарка и приюта провежда спасителната акция, от която най-трудно се оказва самото залавяне на красивата птица. За целта се отцепва малък участък от езерото и се загражда с мрежа.

При освобождаването на птицата от омотаната корда и плувката и последвалия основен преглед на гърлото, става ясно, че няма други наранявания, предизвикани от рибарските такъми. След процедурата лебедът отново е освободен и плува в красивото езеро заедно със своя партньор и останалите 35 зеленоглави и мускусни патици, които за радост на старозагорци вече имат и потомство.

Природозащитниците от сдружение „Зелени Балкани“ освободиха наскоро двойката лебеди в езерото, част от което се стопанисва от Клуба по спортен риболов. Въдичарите в района имат ангажимент да пазят плаващите в езерото птици, както и чистотата на природата в парка.

Пейка-люлка за двама разкрасява „мечешката поляна“ в старозагорския зоопарк

Дървена пейка-люлка за двама вече радва посетителите на „мечешката поляна“ в старозагорския зоопарк. Изработена е от масивна дървесина в естествени форми,  добита от изсъхнали и отстранени по необходимост чинари от градските улици. Използвани са короните на дърветата с  естествените им разклонения и форми.

Идеята и реализацията са на директора на зоопарка доц.д-р Радослав Михайлов и неговия екип, подпомогнати от сръчните ръце на майстор-дърводелеца Борис Бадаров от Тракийския университет в Стара Загора. По мнението на първите посетители и потребители на атракцията, люлката-ръчноделка се вписва добре в ландшафта на терена. Тя е за двама души и е монтирана на поляната, близо до административната сграда. Пейката-клюкарка, както я наричат служителите в зоопарка, е в съседство с клетката на най-любимите обитатели на зоокъта – мечките.

Близо 400 са обитателите на старозагорската зоологическа градина, а най-новото попълнение е новородено женско пони. Любимка на посетителите е и ягуарката Джалма, която прекара две години в близко съжителство с наскоро застреляния заради бягството си от клетката в Ловеч 14-годишен ягуар Алонсо.

Коата /Носато мече/

Носато мече /Nasua nasua/

Разпространено е в Южна Америка. Дължината на тялото заедно с опашката достига до 100 см, тежи до 10 кг. Цветът на козината е чернокафяв до сивокафяв, като на корема и вътрешните страни на крайниците става почти жълт. Опашката е пръстеновидно оцветена в жълтокафяво и чернокафяво. Ушите отвън са чернокафяви, а отвътре –  сивожълти.

Те са дневни животни и обикновено живеят в гората. Много добре се катери по дърветата. Храни се с разнообразна растителна и животинска храна – плодове, листа, клонки, яйца, насекоми и ларвите им, птици и др.

Женските обикновено живеят в големи групи, а мъжките обикновено живеят сами.
Размножителният период не е точно установен. Бременността продължава около 70 дни. Ражда най-често 3 – 4 малки. Новородените носати мечета са слепи и безпомощни, но под грижите на майката бързо растат. Полова зрелост настъпва на 1-годишна възраст. В зоологическата градина живее добре и при повече грижи се размножава.

IMG_8800 IMG_8794