Зоопарк Стара Загора – разходка или и нещо повече

Зоопаркът на старозагорци – разходка сред природата, среща с познати или непознати екзотични диви животни, видени само на картинка или просто удоволствие?
Място за възпитаване на децата ни – как да общуват и как да се държат с животните. Радост и емоции за малки и разходка за големи.
Кой е нашия зоопарк какво знаем за него? Какво ни дава той, и какво ние правим за него?
Зоопаркът на Стара Загора е създаден на 26 април 1957 година. Разположен е в живописна местност на територията на парк „Аязмото“. Заема площ от 70 дка.
Началото се поставя през 1956 година, когато от трудовото поделение в града улавят избягал вероятно елен лопатар от гориста местност „Орманя” край град Ямбол.  Поделението подарява елена на тогавашното предприятие „Градини и паркове”. Градския народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта. През 1957 година е заградена поляна около 4 дка с телена ограда. Не след дълго ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък залавят две мечета от Шипченския балкан и ги даряват на зоокъта в Стара Загора. Кръщават ги Иванка и Димитринка. Тогавашния директор на зоопарка в София дарява на втория до тогава в страната зоокът лама и лъв. В началото на март през 1960 година вече има повече от 40 животни.
В началото на 70-те години започва изграждането на сегашния зоопарк. Първата изградена клетка е на мечките. След нея са на сърните, елените, хищните птици, маймуните, видрите и така до вида, в който сега той изглежда.
Зоопаркът е публична общинска собственост и е на общинска издръжка. В него се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от почти всички континенти: Европа – кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, Азия – тигри, як, Северна Америка – енот, Южна Америка – ягуар, лама, Африка – лъв, щраус и Австралия – ему, папагали.

  

IMG_2342 IMG_3642